MR Schilder is zeer bedreven in houtrenovatie. Een veelvoorkomend probleem is houtrot. Houtrot ontstaat als hout langdurig door vocht wordt aangetast. Een regenbuitje of een natte herfst zijn doorgaans prima te doorstaan voor het hout. Pas wanneer het hout langdurig een vochtpercentage van zo’n 20% of hoger vasthoud, gaat het op den duur over tot verval. Iedere houtsoort krijgt onder deze omstandigheden last van dit probleem. Het maakt dus niet uit of u nu een duurdere of een goedkopere soort heeft. In zuidelijk gelegen landen is houtrot geen probleem, maar in meer vochtige landen, zoals Nederland, is het veelvoorkomend. Er ontstaan eenvoudig schimmels die het hout aantasten.

Mocht u het vermoeden hebben dat er sprake is van houtrot, dan raden wij u aan contact met op ons op te nemen om de staat van de houtrot vast te stellen. Soms kunnen de rottende delen weggehaald en opgevuld worden, maar dat is alleen in een beginnend stadium van toepassing.

Houtrot voorkomen

Houtrot kunt u vanzelfsprekend voorkomen door het hout zo droog mogelijk te houden. Dit kan door ervoor te zorgen dat er geen ontwatering plaatsvindt in de houten constructie. Schroef- en spijkergaten dienen ook tot een minimum beperkt te blijven en zorg ervoor dat als die gaten er toch zijn, ze goed en droog zijn afgedicht. In één adem hiermee kan het bevestigen van hang- en sluitwerk worden genoemd. Dit moet goed gemonteerd zijn zodat er zich geen vocht achter kan ophopen. Een ander punt van zorg zijn de verbindingen. Zorg ervoor dat deze niet kieren of op welke andere wijze dan ook open staan. Tot slot is ook de staat van de aangebrachte verf en de lak belangrijk. Wanneer dit begint af te bladderen, moet het zo snel mogelijk worden aangepakt.

MR Schilder weet precies welke aanpak er nodig is en adviseert u graag met uw houtrot probleem!